Nem csak sportolóknak

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott hiteles igazoló dokumentumok NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a ELHANYAGOLHATÓ A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sport-egészség

Nyomtat Küldés

Atlétaláb, azaz a láb gombásodása

Bőrgomba gyakorlatilag a bőrfelszínen bármely pontján előfordulhat, de vannak kifejezetten "kedvenc" területeik is. Testünk rejtett zugai, összeérő felületei, mint pl. a lábujjközök, hónalj, a szeméremtest a gombák számára ideálisan meleg, nedves környezetet biztosítanak.

A gombás bőrbetegség kialakulásáért a un. dermatophyták felelősek. A dermatophyták olyan gombák, amelyek a bőr, a haj és a körmök fertőzését okozzák. Három fő nemzetségbe sorolhatók:

 • Trichophyton
 • Microsporum
 • Epidermophyton

Bőrgomba gyakorlatilag a bőrfelszínen bármely pontján előfordulhat, de vannak kifejezetten "kedvenc" területeik is. Testünk rejtett zugai, összeérő felületei, mint pl. a lábujjközök, hónalj, a szeméremtest a gombák számára ideálisan meleg, nedves környezetet biztosítanak. Sokszor ezen testrészek szellőzését is meggátoljuk szoros, műszálas ruházattal, zárt, nem szellőző cipők viselésével, ezáltal még vonzóbbá téve őket a gombák számára. A férfiak gyakrabban érintettek, mint a nők.

Sportolók között az egyik leggyakoribb gombás megbetegedés a lábujjközök gombásodása, ezt az angol neve is jelzi:  Athlete's Foot (atlétaláb). Férfi sportolóknál gyakoribb, de szinte valamennyien megtapasztaljuk életünk során a lábgomba kellemetlenségeit. Gyakorasága nem is csoda, mert a gombák számára a lábujjak köze ideális terepet, „fészket" jelent, mert meleg és hajlamos a nedvességre.

Elhelyezkedése

A gombásodásra utaló viszkető, száraz elváltozás leggyakrabban a köztes 2./3.  vagy 4./5 lábujjak között lelhető fel. A sportolók gyakran panaszkodnak égő érzésről is.

Tünetei

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek. A felsorolásban összegyűjtött jellegzetes elváltozások felkelthetik a gombás fertőzés gyanúját.

 • vöröses vagy a környező bőrnél halványabb foltok
 • kellemetlen viszketés, égő érzés
 • repedezett bőr
 • fehéres „felázott" bőr
 • hólyagképződés
 • hámlás

 

A lábgomba („atlétaláb") nagyon fertőző, ezért is fordul elő gyakran a közös helységeket, helyeket (zuhanyzó, öltöző, medence, birkózószőnyeg, tatami környéke) mezítláb használó sportolók körében. A fertőzöttek természetesen könnyen továbbadhatják a spórákat akár családon belül is közös törülköző, papucs használatával, vagy a lakás padlózatán, szőnyegein.

A bőr védelmi funkcióját teljes egészében akkor képes ellátni, ha felszíne egészséges, sértetlen, ép. Mivel a gombák jelenléte károsítja a bőrfelszínt, a felület sokkal inkább ki van téve egyéb baktériumos fertőzésnek is, vagyis felülfertőződésnek.

A fentebb felsorolt tünetek könnyen felismerhetőek: eleinte ugyan kevés a látható jel, de a fertőzés előrehaladtával megjelenik a gyulladás, a terület viszket és fáj. Egyik legjellemzőbb tünet a fehér elhalt bőrterületek megjelenése. He a leírt tünetek felbukkanak, ez azonnali kezelést indokol, ezzel elkerülhetjük az igen kellemetlen és fájdalmas bakteriális felülfertőződést, ill. a fertőzés továbbterjedését a körmökre, aminek a kezelése már sokkal hosszadalmasabb, nehezebb feladat. A gombafertőzés felülfertőződése a fokozódó fájdalom mellett sokszor erős szaggal is felhívja magára a „figyelmet", mivel a baktériumok szaporodásuk során igen kellemetlen szagot bocsátanak ki.

Megelőzése

Az egyik leghatékonyabb megoldás, ha a sportoló edzés előtt gombásodás elleni lábdezodort alkalmaz. Szintén segíthet, ha  pamut- vagy speciális tiszta zoknit visel, ami felszívja a nedvességet, és edzés, sportolás közben is szárazon tartja a lábát. Fontos, hogy tisztálkodás után a lábat alaposan törölje szárazra, különösen a lábujjak között. Jó megoldás még a gombaölő púderek, porok használata, amely a zokniba és a cipőbe is alkalmazhatót.

Kezelése
A lábon megtelepedett gombafaj pontos meghatározása csak laboratóriumban lehetséges, ez viszont igen időigényes. Legtöbbször ez a meghatározás elmarad, tehát  különös jelentősége van azoknak a gombaellenes készítményeknek, amelyek a legtöbb gombafaj ellen hatásosak (széles hatásspektrumúak). Számos ilyen krém és spray áll rendelkezésre.

Tanácsok a játékosoknak: a gombás fertőzések megelőzése

 • A körmök rendszeres vágása és jól illeszkedő cipő viselése;
 • Lehetőleg semelyik testfelszín se legyen kitéve krónikus nyomásnak (pl. szoros sportcipő);
 • A lábak tisztán tartása és alapos szárítása zuhanyozás után;
 • A zoknik rendszeres cseréje;
 • A törölközők, zoknik és mezek forró vízben (min. 60 °C) történő mosása, különösen, ha valamelyik játékos gombás fertőzéstől szenved;
 • Ne használják közösen a mezeket, zoknikat és cipőket Pl. labdarúgók);
 • Szigorúan tartsák be a személyes higiénia szabályait, például viseljenek saját műanyag papucsot zuhanyozás közben;
 • Biztosítani kell az öltözők és zuhanyzók általános tisztaságát, rendszeres fertőtlenítését.

Kapcsolodó cikkek

Hasznos ételek

Tea: egy csésze jó egészség

Tea: egy csésze jó egészség

Ha a daganatos-, szív-érrendszeri betegségek, fogszuvasodás együttes megelőzésére szeretnénk „csodaszert” találni, akkor nem kell mást tenni, csak venni egy csomag teát. Teljes cikk megtekintés

Csipkebogyó, a leggazdagabb C-vitaminforrás

Csipkebogyó, a leggazdagabb C-vitaminforrás

A csipkebogyó különleges gyógyító hatása a rendkívül magas C-vitaminban lakozik. Teljes cikk megtekintés

Citrom, az antioxidások királynője

Citrom, az antioxidások királynője

Ki nem hallott még a citrom magas C-vitamin tartalmáról? Bizonyára mindenki tudja, hiszen már kisiskolás korban tanultuk a történetet, mely szerint a brit tengerészek skorbutban szenvedtek egészen addig, amíg fel nem fedezték, hogy elég csak citromot vagy lime-ot nyalogatni, hogy a kellemetlen és súlyos C-vitamin hiányt elkerüljék. Teljes cikk megtekintés

Cékla: színében az ereje

Cékla: színében az ereje

A cékla különleges zöldségféle, mivel jótékony hatása felülmúlja ízét. Teljes cikk megtekintés

Kiwi: egy is elég belőle

Kiwi: egy is elég belőle

A kiwi tojás nagyságú, ovális alakú, szúrós héjú gyümölcs. Teljes cikk megtekintés

Ananász, a fehérjeemésztést serkentő, csont-izomregeneráló egzotikum

Ananász, a fehérjeemésztést serkentő, csont-izomregeneráló egzotikum

Az ananász őshazája Hawaii, Kauai szigete. Mikor XIV. Lajos, francia király először mutatta be népének az ananászt, kissé kellemetlenül járt, mert mohóságában hatalmasat harapott bele és csúnyán felsértette az ajkát. Teljes cikk megtekintés

Brokkoli, a károsító vegyületek sepregetője

Brokkoli, a károsító vegyületek sepregetője

A brokkoli jótékony hatásait nem lehet túlbecsülni. Teljes cikk megtekintés

Füge, az anyagcsere stabilizálás, idegrendszeri aktivitás szolgálója

Füge, az anyagcsere stabilizálás, idegrendszeri aktivitás szolgálója

A füge ismerete már Kr.e. 3000-ben létezett, akkoriban az asszírok édesítésre használták, Egyiptomban Cleopátra kedvenc gyümölcseként tartották számon. Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam