Regeneráló ételek

Csipkebogyó, a leggazdagabb C-vitaminforrás

Csipkebogyó, a leggazdagabb C-vitaminforrás

A csipkebogyó különleges gyógyító hatása a rendkívül magas C-vitaminban lakozik. Teljes cikk megtekintés

Cékla: színében az ereje

Cékla: színében az ereje

A cékla különleges zöldségféle, mivel jótékony hatása felülmúlja ízét. Teljes cikk megtekintés

Méz, az Istenek adta gyógyír

Méz, az Istenek adta gyógyír

A mézet már az ókorban ismerték, hatalmas gyógyítóerőt tulajdonítottak az „Isten eledelének”- ahogyan akkoriban aposztorfálták. A vadméhek terméke a cukor széles körű elterjedésekor vált népszerűvé. Teljes cikk megtekintés

Fokhagyma: tíz édesanya védelme

Fokhagyma: tíz édesanya védelme

Különösen évszakváltások során vagy a hirtelen megváltozott környezeti hőmérséklet hatására sokakat „ledönt a lábáról” egy felső légúti vírusfertőzés, amely tüsszögési rohamok, orrdugulás, stb. képében jelentkezik. Mi ilyenkor a teendő? Teljes cikk megtekintés

Hagyma, a szív- és érrendszer védelmezője

Hagyma, a szív- és érrendszer védelmezője

Az anekdota szerint 1864-es amerikai polgárháború alatt a dizentériás katonák hagymával etették, akik rögtön meg is gyógyultak. Teljes cikk megtekintés

Ananász, a fehérjeemésztést serkentő, csont-izomregeneráló egzotikum

Ananász, a fehérjeemésztést serkentő, csont-izomregeneráló egzotikum

Az ananász őshazája Hawaii, Kauai szigete. Mikor XIV. Lajos, francia király először mutatta be népének az ananászt, kissé kellemetlenül járt, mert mohóságában hatalmasat harapott bele és csúnyán felsértette az ajkát. Teljes cikk megtekintés

Regeneráció

Nyomtat Küldés

Gyógyító alkalmazások a balneológiában

A gyógyiszapokat, és gyógyföldeket a balneológia összefoglaló néven peloidoknak nevezi. Ezek a peloidféleségek elsősorban a bennük található szerves és szervetlen anyagok arányát illetően térnek el. Az iszapok elsősorban szerves anyagokat tartalmaznak, míg a gyógyföldek szervetleneket.

A gyógyiszapokat,   és gyógyföldeket a balneológia összefoglaló néven peloidoknak nevezi. Ezek a peloidféleségek elsősorban a bennük található  szerves és szervetlen anyagok  arányát illetően térnek el. Az iszapok elsősorban szerves anyagokat tartalmaznak, míg a gyógyföldek szervetleneket. A peloidok hatásossága termofizikális és részben kémiai tényezőkön alapul. Előbbieket  a tudomány már igen alaposan vizsgálat tárgyává tette. A termofizikális tulajdonságok legfontosabbika a magas hőmegtartó és igen csekély hővezető képesség. Ezek teszik lehetővé, hogy a peloidokat magas hőmérsékleten alkalmazzák, és a  kb. 20 perces kezelés során végig egyenletes hőátadás valósuljon meg a a peloid a testfelszín között. A peloid kezeléseknél alkalmazott szokásos hőmérséklet 39-42° C , de ennél még  magasabb is lehet. Az egyenletes és hosszabban tartó hőfelvétel orvosi szempontból kívánatos hatása többek között a fájdalomcsökkentés,  krónikus gyulladások esetén azok mértékének csökkentése, az izmok  és szalagok lazítása, a bőr  lokális anyagcsere-folyamatainak fokozása stb. Ezek a hatások jelentik lényegében a peloidok javallatainak az alapját is.

Vitathatatlan tény, hogy a peloidokban  nagy számban találhatók különböző kémiai jellegű  összetevők. Hogy az egyes összetevők  milyen potenciális  terápiás jelentőséggel bírnak, erről még tudományos vizsgálatok és viták folynak. A legnagyobb érdeklődés ebben az összefüggésben a humin anyagokat és bitumen származékokat övezi, amelyek a peloidokban kolloidális (nagyon finom eloszlású) formában találhatók. Ezek jelentik  a peloidok un. szorpciós  tulajdonságainak alapját.

A szorpció  terápiás jelentősége abban rejlik, hogy a peloidok megkötik és eltávolítják azokat az anyagokat, melyeket az emberi szervezet a bőrnek „lead". A humin anyagok ezen túlmenően összehúzó és bakteriosztatikus hatással rendelkeznek, amelyek pozitívan befolyásolhatják a bőrben zajló gyulladásos folyamatok gyógyulását.

Pakolások

A peloidok alkalmazásának legfontosabb formája a pakolás. Az un. teljes  „iszap-pép" fürdőket különböző okokból már csak nagyon ritkán használják. Az un.  iszap-uszadék fürdők esetén a  termofizikális tulajdonságoknak nincs jelentősége, a potenciális terápiás hatások  e forma esetén csak a kémiai  összetevőkön alapulhatnak.

A peloid terápia  alkalmazásának indikációiként az alábbiak adhatók meg:

  • a támasztó és mozgásszervi apparátus bizonyos megbetegedései, így pl. degeneratív ízületi és
  • gerincbántalmak
  • krónikus-reumatikus megbetegedések
  • műtétek és sebesülések utáni állapotok
  • bizonyos nőgyógyászati megbetegedések, mint pl. a genitális apparátus krónikus gyulladásai,
  • sterilitás, ciklus-zavarok, változókori panaszok stb.

Emellett van még egy sor  egyéb javallat is, mint pl. a krónikus prosztatagyulladás, krónikus húgyúti fertőzések, és a gyomor-béltraktus krónikus gyulladásai.

A peloid alkalmazások sajátos formája az un iszap krioterápia (hidegterápia), melyet pl. bizonyos bőrbetegségek esetén  lehet hasznos.

Természetesen minden terápiának megvannak az ellenjavallatai is. A peloid terápiák esetén ezek olyan megbetegedések,  amikor a hőátadás  negatív egészségügyi hatásokkal járhat, pl. akut gyulladások vagy dekompenzációval járó szívbetegségek. A kezelő orvosnak kell minden esetben  egyedileg eldönteni, hogy egyéb  relatív kontraindikációkat kell-e és ha igen,  milyen mértékben figyelembe venni.

A javallatok és ellenjavallatok szakszerű és kompetens mérlegelése  esetén a peloid terápia a páciens számára hatásos kezelés biztosít,  kikapcsolva a nem kívánatos mellékhatásokat.

szerző, forrás: Dr. Wolfgang Marktl professzor (Ärzte  EXKLUSIV szaklap), a magyar fordítás a www.gyogyiszap-neydharting.hu oldalon jelent meg.

Kapcsolodó cikkek

regeneráció, teljesítmény

Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyv

Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyv

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben (szerzője Tihanyi András) egy világszerte már ismert és megalapozott, ám Magyarországon kevéssé elterjedt gyakorlatias szemléletet szeretnénk közérthető módon átadni, elterjeszteni az edzők és szabadidő- valamint élsportolók körében. A könyvben egyszerűségre és szakszerűségre törekedtünk, a szöveg a dietetikai hagyományok iránti tiszteletből és a szárazabb szakmai szöveg szórakoztatóbbá tétele érdekében idézetekkel tarkított. Teljes cikk megtekintés

ÚJ KÖNYV - A test izomzatának edzése

ÚJ KÖNYV - A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!