Regeneráló ételek

Csipkebogyó, a leggazdagabb C-vitaminforrás

Csipkebogyó, a leggazdagabb C-vitaminforrás

A csipkebogyó különleges gyógyító hatása a rendkívül magas C-vitaminban lakozik. Teljes cikk megtekintés

Cékla: színében az ereje

Cékla: színében az ereje

A cékla különleges zöldségféle, mivel jótékony hatása felülmúlja ízét. Teljes cikk megtekintés

Méz, az Istenek adta gyógyír

Méz, az Istenek adta gyógyír

A mézet már az ókorban ismerték, hatalmas gyógyítóerőt tulajdonítottak az „Isten eledelének”- ahogyan akkoriban aposztorfálták. A vadméhek terméke a cukor széles körű elterjedésekor vált népszerűvé. Teljes cikk megtekintés

Fokhagyma: tíz édesanya védelme

Fokhagyma: tíz édesanya védelme

Különösen évszakváltások során vagy a hirtelen megváltozott környezeti hőmérséklet hatására sokakat „ledönt a lábáról” egy felső légúti vírusfertőzés, amely tüsszögési rohamok, orrdugulás, stb. képében jelentkezik. Mi ilyenkor a teendő? Teljes cikk megtekintés

Hagyma, a szív- és érrendszer védelmezője

Hagyma, a szív- és érrendszer védelmezője

Az anekdota szerint 1864-es amerikai polgárháború alatt a dizentériás katonák hagymával etették, akik rögtön meg is gyógyultak. Teljes cikk megtekintés

Ananász, a fehérjeemésztést serkentő, csont-izomregeneráló egzotikum

Ananász, a fehérjeemésztést serkentő, csont-izomregeneráló egzotikum

Az ananász őshazája Hawaii, Kauai szigete. Mikor XIV. Lajos, francia király először mutatta be népének az ananászt, kissé kellemetlenül járt, mert mohóságában hatalmasat harapott bele és csúnyán felsértette az ajkát. Teljes cikk megtekintés

Regeneráció

Nyomtat Küldés

Sportolók és gyógyiszap

Az osztrák Alpok vidékéről származó Neydharting gyógyiszapot az ottani flórához tartozó gyógynövények, füvek maradványai, ásványok és nyomelemek alkotják. Kémiailag nem reprodukálható 30 ezer éves speciális anyag, mely évszázadok óta szolgálja az emberi test felüdülését: regenerálja a fáradt, túlerőltetett izmokat, ízületeket, súlyosabb esetekben hatékony ellenszere sportsérüléseknek és más eredetű mozgásszervi problémáknak….

A gyógyiszap nem  szezonális termék, de a tél közeledtével több kedvvel gondolunk a jólesően átmelegítő pakolásra, ellazító fürdőre, mint a legmelegebb nyárban. Legyen tehát a hosszú ősz és tél az apropója a téma áttekintésének.

Az emberiség ősidők óta használ gyógyföldeket, üledékes iszapokat, fürdőtőzeget (együtt: peloidokat)  gyógyászati célokra. Kedvező hatásaik részben  közös  termofizikális jellemzőiknek (jó hőmegtartás, rossz hővezetés) köszönhetők. A peloidok (meleg alkalmazásban)  testet lassan, kíméletesen melegítik át, így fokozzák a kezelt területeken a sejt-anyagcserét, csökkentik az izomtónust, fokozzák a nyújthatóságot.

Általánosabb hatásaik közé tartozik többek között a nyugtatás és  a test autoregulációs folyamatainak ösztönzése.

A különböző lelőhelyekről  származó iszapok hatásai  eltérők, és ez a  kémiai összetétel eltéréseire vezethető vissza: az iszapok között a nagy vízválasztó a megfelelő koncentrációjú szerves anyagok jelenléte (pl. Neydharting, Hévíz,), vagy azok  hiánya (vulkáni, holt-tengeri iszapok).

 

Egészen más ásványi anyagok találhatók a folyami  hordalékban mint az alpesi hegyi patakokban, és a humifikálódó helyi növényvilágból (pl. hely-specifikus gyógynövények) egészen más biomassza és növényi hatóanyag-koktél keletkezik  a hazai régiókban, a német tengermelléken vagy az Alpokban (pl. Neydharting iszap). A különböző területekről származó iszapok egyidejű jelenlétére  a  terápiás kínálatban azért van szükség, hogy az alkalmazás során eltérő sajátosságaik, különböző  terápiás értékük kórképről-kórképre felszínre kerüljön, és minden rászoruló az ideális kezelést kapja (ahogy a rokon hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek sem azonos értékűek  különböző betegek részére).

 

A szerves anyagok közül ugyanis egyes komponensek képesek a bőrön áthatolva és bejutva a test szöveteibe  olyan pótlólagos gyógyító biokémiai hatásokat kiváltani, melyek függetlenek a  termofizikális jellemzőktől. A szerves iszapokra jellemző pótlólagos (sportolók szempontjából releváns)  gyógyhatások a gyulladáscsökkentés, a méregtelenítés, és  végül, de valójában szinte elsősorban: a hialuronidáz gátlás. A hialuronidáz enzim az ízületi  folyadékot (különösen a hialuronsavat) lebontja. Ebből értelemszerűen adódik, hogy a hialuronidáz enzim gátlása kifejezetten és közvetlenül ízületvédő  jellegű.

Az egyes iszapok hatásai a keletkezés geológiai körülményeitől (pl. üledékes vagy tőzeg jellegű) és az előfordulás földrajzi helyétől függően hordoznak eltérő sajátosságokat.

A terápiás értéket a forgalmazó ország hatóságainak tanúsítványa, vagyis az adott termék regisztrált, államilag elismert gyógyiszappá minősítése igazolja. Gyógyhatásra hivatkozva csak olyan termék forgalmazható, melyet  abban az országban, ahol az értékesítés történik, gyógyiszapnak ismertek el. A Neydharting iszap mind Ausztriában, mind Magyarországon rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal, itthon egyedül a külföldi eredetű iszapok közül.

A Neydharting gyógyiszap klasszikus pakolás és un  uszadékanyag fürdőadalék formájában  áll rendelkezésre. Utóbbi csak a vízben oldott hatóanyagokat és a finom, a vízben lebegő szemcsenagyságú anyagokat tartalmazza, azaz teljesen veszélytelen még a legigényesebb légbefúvásos kádakra, jacuzzikra is. Léteznek fogyasztói (kisméretű) és professzionális kiszerelések. A mechanoterápia és az iszapkezelés kombinációjában további lehetőségek vannak, hiszen egymást erősítve, szinergiában működhetnek: a túl/megerőltetés okozta tünet-együttes, az izmokban/ízületekben jelentkező fájdalom jobban csökken, illetve a rugalmasság/mozgathatóság  javulása érezhetően  nagyobb mértékű lesz, ha a  masszázst megelőzően pakolást alkalmazunk.

Indokolt utalni végül a kozmetikai „mellékhatásokra": a Neydharting gyógyiszap termékek kozmetikai értékkel is bírnak: ismétlődő pakolás  esetén a bőr sima lesz, a kisebb ráncok eltűnnek,  a tisztátalan bőr egészségessé válik. A pakolást (vagy iszapfürdőt) kúraszerűen igénybe vevő hölgyek 70 %-a számol be a bőrállapot számottevő javulásáról.

 

Forgalmazza: 

Ügyfélszolgálat:

Kapcsolodó cikkek

regeneráció, teljesítmény

Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyv

Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyv

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben (szerzője Tihanyi András) egy világszerte már ismert és megalapozott, ám Magyarországon kevéssé elterjedt gyakorlatias szemléletet szeretnénk közérthető módon átadni, elterjeszteni az edzők és szabadidő- valamint élsportolók körében. A könyvben egyszerűségre és szakszerűségre törekedtünk, a szöveg a dietetikai hagyományok iránti tiszteletből és a szárazabb szakmai szöveg szórakoztatóbbá tétele érdekében idézetekkel tarkított. Teljes cikk megtekintés

ÚJ KÖNYV - A test izomzatának edzése

ÚJ KÖNYV - A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!