Gyógynövények a sportban

Árnika – hallott róla, de vajon ismeri az összes hasznos tulajdonságát és előnyét?

Árnika – hallott róla, de vajon ismeri az összes hasznos tulajdonságát és előnyét?

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően az árnika csillapítja a fájdalmat, meggyorsítja a véraláfutások és duzzanatok gyógyulását és enyhíti az izomfáradtság kellemetlen tüneteit. Teljes cikk megtekintés

UJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

UJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Szorongás, versenydrukk, stressz csökkentése - gyógynövények a sporttáplálkozásban

Szorongás, versenydrukk, stressz csökkentése - gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportteljesítményre közvetetten a teljesítmény szorongás, a versenydrukk, a stressz csökkentésén keresztül is lehet hatni. Számos kiváló növény ismert a környezetünkben, amelynek szedatív - anxiolitikus, altató, vagy éppen hangulatjavító - szorongást oldó aktív komponense hasznos. Teljes cikk megtekintés

Összpontosítás fokozása, a kognitív funkciók javítása - Gyógynövények a sporttáplálkozásban

Összpontosítás fokozása, a kognitív funkciók javítása - Gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportteljesítményt nagyban befolyásolja a motoros és a mentális funkciók összhangja, ez utóbbin belül is a kognitív funkciókhoz tartozó koncentrációs készség, az összpontosításra törekvés minél magasabb szintje. Ebben segíthetnek bizonyos növények kivonatai. Teljes cikk megtekintés

Adaptogén gyógynövények - gyógynövények a sporttáplálkozásban

Adaptogén gyógynövények - gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportolók azon vágya, hogy a teljesítményük javuljon évszázadokra nyúlik vissza, valahol az első versenyek, nemzetközi megmérettetések, olimpiák idejére. Világszerte a sportolók 40-60 %-a fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt Teljes cikk megtekintés

Aktív felnőttek

Nyomtat Küldés

Testedzés szervátültetés előtt és után

Mindazon betegek számára, akik sikeres szervátültetésen estek át, nem közömbös hogyan alakul a továbbiakban életük, fizikai teljesítőképességük, képesek-e teljes életet élni. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik a rendszeres fizikai aktivitás, testedzés ezen betegek számára is hasznos eszköz lehet életmódjuk kedvező irányú befolyásolásában.

Többnyire krónikus betegségek következtében az érintett szervek olyan súlyosan károsodhatnak, hogy működésük ugyan gyógyszeresen javítható (pl. szívizom-elfajulásban), vagy helyettesíthető (pl. dialízis vesebetegségben), azonban ez hosszú távon nem mindig jelent megoldást, s a végkimenetel korábban legfeljebb késleltethető volt. Az orvostudomány egyik nagy vívmánya azoknak a megoldásoknak kidolgozása, melyek révén a beteg szervet egy egészséges szerv átültetésével (transzplantáció) lehet pótolni. Ilyen módon meg lehet menteni szívátültetéssel súlyos állapotban lévő szívbetegeket, tüdőátültetéssel egyébként már kezelhetetlen tüdőbetegeket, májátültetéssel az idült májbetegség végső stádiumában szenvedőket, vagy azokat, akiknek súlyos mérgezés következtében heveny májkárosodása alakult ki, veseátültetéssel a krónikus vesebetegeket, vagy csontvelő-átültetéssel a vérképzőszervi betegségek súlyos eseteit, amelyek egyéb kezelésre nem reagálnak.

Az egész világon eddig már jóval meghaladja a 400 000-et az elvégzett szervátültetések száma, amely évről-évre növekszik, hiszen átlagosan évente 5500 szívátültetés, 7000 májátültetés, 23 000 veseátültetés, 1500 tüdőátültetés és 800 hasnyálmirigy-átültetés történik, vagyis egy évben közel 38 000 beteg részesül szervátültetésben. E téren az elmúlt évtizedben hazánkban is jelentős előrelépés történt, habár az elvégzett szervátültetések száma még elmarad a szükségestől.

Mindazon betegek számára, akik sikeres szervátültetésen estek át, nem közömbös hogyan alakul a továbbiakban életük, fizikai teljesítőképességük, képesek-e teljes életet élni. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik a rendszeres fizikai aktivitás, testedzés ezen betegek számára is hasznos eszköz lehet életmódjuk kedvező irányú befolyásolásában.

A szervátültetésben részesültek kondíciójának, teljesítőképességének javítása rendszeres fizikai aktivitás segítségével több okból sem egyszerű feladat, de nem is reménytelen.

 

Miért nem egyszerű a szervátültetésben részesültek kondicionálása?

Az első ok az, hogy általában hosszantartó betegséget követően kerül sor szervátültetésre. A betegség folyamán a betegek számára többnyire nagyfokú kíméletet írnak elő, amely csaknem teljes fizikai inaktivitást jelent, de lehet az is, hogy a betegsége súlyossága miatt huzamos ideig ágynyugalomra kényszerül. A teljesítőképesség ezért is romlik, de maga az alapbetegség is gátolja munkavégzésében, akár nagyfokú fáradékonyság (pl. krónikus májbetegség), akár a szervezet romló oxigénellátása (pl. szív- vagy tüdőbetegség) miatt. A beteg tehát hiába kapott "vadonatúj"szervet, általános állapota, kondíciója az előzmények miatt rossz.

A második ok az, hogy hiányzik az új szerv idegi szabályozása, mivel az idegi összeköttetést az átültetéskor nem lehet helyreállítani. A szervek alkalmazkodását a munkához, testmozgáshoz jórészt az idegek vezérlik, s ez a vezérlés átültetés után hiányzik. Példaként: az egészséges szív a testmozgásra szaporább összehúzódással, nagyobb pulzusszámmal reagál. Az átültetett szívnél ez a pulzusszám emelkedés jóval lassabban következik be, ami az intenzívebb teljesítményt gátolja.

A harmadik ok az, hogy a szervátültetésben részesültek az új szerv kilökődésének megakadályozása céljából az immunrendszert gátló kezelést kapnak. Ezek a gyógyszerek azonban mind az izom-, mind a szívműködést bizonyos mértékig negatívan befolyásolhatják, ami szintén a teljesítőképességet rontja.

A negyedik ok az, hogy az átültetett szervnél fennáll a kilökődés veszélye, amit a fizikai aktivitás, különösen annak intenzívebb formája fokozhat.

A szervátültetésben részesült beteg csak orvosi ellenőrzés mellett végezzen testedzést. Panasz esetén rögtön forduljon orvoshoz!

 

Útmutató szervátültetésben részesültek testedzésére

  1. A szervátültetésre általában hosszabb ideig fennálló betegséget követően kerül sor. Amennyire betegsége megengedi, ezalatt az idő alatt is folytasson fizikailag aktív életmódot, végezzen annyi testmozgást, amennyire képes. A szervátültetést követően ezáltal kedvezőbb állapotban kezdheti meg rehabilitációs kezelését.
  2. A szervátültetést követően korai rehabilitáció elősegíti fizikai képességeinek javulását.
  3. Önállóan végzendő testedzési programját kezelőorvosával egyeztetve építse fel.
  4. Ha más betegsége, szervi károsodása nincs az "új" szerv lehetővé teszi a magas szintű sportteljesítményt is - de nem minden esetben.
  5. Állapotának, edzettségének megfelelő intenzitású és időtartamú testedzést végezzen, törekedjen arra, hogy ha fokozatosan is, de javítsa teljesítményét.
  6. Betegsége nem csupán állóképességét, szívének teljesítőképességét, de izomzatát is legyengítette. Óvatosan, de fejlessze izomzatát is.
  7. Ne felejtse el korábbi betegségét, de ne felejtse el jelenlegi célját sem: egészségesnek lenni.

Kapcsolodó cikkek

Népszerű étrend-kiegészítők

L-Karnitin

L-Karnitin

Zsírégetés segítőjeként, a test zsírtartalmának csökkentése érdekében szokták szedni, ám ezen hatása tudományosan nem alátámasztott ... Teljes cikk megtekintés

Szénhidrát/fehérje italok

Szénhidrát/fehérje italok

Az edzés energiát igényel, a terheléshez való alkalmazkodás pedig az izmok növekedésével, átépülésével jár együtt. Az edzés utáni szénhidrátfogyasztás izmaink és májunk glikogén formában tárolt szénhidrátraktárait tölti fel ... Teljes cikk megtekintés

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris

A Tribulus nagyszámú szaponin vegyületet tartalmaz, melyek nem mindegyikének tisztázott a biológiai szerepe ... Teljes cikk megtekintés

Miosztatin blokkoló étrend-kiegészítő

Miosztatin blokkoló étrend-kiegészítő

A miosztatin vagy más néven GDF-8 az izomzat növekedésének korlátozásáért felelős fehérje. A miosztatin blokkoló kiegészítők célja a miosztatin fehérje megkötése, hatásának blokkolása ... Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.